Omáčka chimichurri

CO JE CHIMICHURRI?

Omáčka chimichurri pochází z Uruguaye a Argentiny. Obvykle se připravuje z olivového oleje, červeného vinného octa, česneku, vloček červené papriky nebo chilli, jemně nasekané petrželky a sušeného nebo čerstvého oregana.

V celé Argentině a Jižní Americe se podává jako marináda nebo omáčka ke grilovaným masům, jako jsou kuřecí maso, steaky nebo jehněčí a ryby. Profesionální tip: je to skvělý způsob, jak využít petržel, která se vám možná válí v lednici!

Recept na chimichurri:

Na přípravu tohoto receptu na chimichurri budete potřebovat následující ingredience:

Čerstvou petrželku - nasekanou nadrobno. V případě nouze můžete nahradit čerstvým koriandrem nebo použít směs obou bylinek.
Sušené oregano - spolu s petrželí dodá omáčce svěží bylinkovou chuť.
Česnek - pro výraznou hloubku chuti.
Chilli vločky - pro pikantnost. Zde záleží jen na vás, jakou pálivost zvolíte!
Uzená paprika - tato neobvyklá složka chimichurri dodá omáčce jemnou kouřovou příchuť.
Bílý vinný ocet - většina receptů na pravou omáčku chimichurri obsahuje červený vinný ocet, ale zkuste zaexperimentovat a místo něj použít bílý vinný ocet. Ten má v omáčce jasnější chuť.
Extra panenský olivový olej - dodává omáčce bohatost a spojuje ji.
A mořská sůl - aby vynikly všechny chutě!

Jak připravit omáčku Chimichurri

Tento recept na chimichurri je tak snadný na přípravu!

V malé misce prošlehejte česnek, olivový olej, ocet, sůl, oregano, červené chilli vločky a uzenou papriku.
Vmíchejte petrželku a podle chuti okořeňte.
To je vše! Celý proces trvá méně než 10 minut.

 

Doporučení k podávání

Chimichurri můžete samozřejmě použít jako marinádu nebo omáčku na grilovaný steak nebo jiné jednoduše připravené bílkoviny. Tím však možnosti servírování nekončí! Zde je několik dalších nápadů, které vám pomohou začít:

Přidejte ji k restované zelenině, například k restované brokolici nebo pečeným bramborám.
Pokapejte jí grilovanou zeleninu nebo grilovanou cuketu.
Lžičkou ho přidejte do nadýchaných pečených brambor nebo pečených sladkých brambor.
Pro výraznou chuť ji vmíchejte do krémové polenty.
Zakápněte jím misku rýže nebo ho vmíchejte do vařené quinoy, farro nebo hnědé rýže jako jednoduchou přílohu.

Jak dlouho chimichurri vydrží?

Omáčka chimichurri vydrží ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 4 dny.

Pro delší skladování ji můžete zmrazit! Rád ji porcuji do zásobníků na ledové kostky, abych mohl rozmrazovat po troškách. Kostky vydrží v mrazáku až 3 měsíce. Nechte je rozmrazit při pokojové teplotě nebo přes noc v lednici.

 

Chimichurri najdete v našem chillimarketu sušené - stačí přidat olivový olej, ocet a chilli podle toho, jakou pálivost preferujete!