Všichni to zažili. Jen sem naleju trochu chilli a bude to, nepotřebuju rukavice... :) Ale pak si zkuste protřít oči, nosit kontaktní čočky nebo se kdekoli poškrábat
Proč je tak těžké zastavit pálení?
Kapsaicin je účinná látka v chilli a je to zásaditý olej. Omytí ani pití vody pálení nezastaví, protože kapsaicin, který je na bázi oleje, se ve vodě nerozpouští. Jediným způsobem, jak zastavit pálení, je neutralizovat chilli olej.
Nabízíme vám několik řešení, která fungují. V ideálním případě byste měli vždy používat rukavice, abyste zabránili popálení, ale z našich zkušeností vám můžeme stoprocentně říct, že ani rukavice vás při práci s mletým chilli neochrání déle než několik hodin, ale v tomto zakouřeném počasí vám trocha tepla na rukou přijde vhod ;)
NA KŮŽI:
Platí zde pravidlo, že voda šíří pouze oheň, takže mytí ruce vodou není to pravé. Pocit pálení pochází z olejů a je velmi obtížné je smýt studenou vodou. Obyčejné mýdlo a voda ne vždy pomohou. Následující tipy fungují lépe:
(1) Čistý alkohol s Jarem Combo: Nejlépe se nám osvědčilo čištění pomocí alkoholu a kuchyňského prostředku na mytí nádobí. Izopropylalkohol je rozpouštědlo, což znamená, že rozpouští nečistoty a oleje. Ruce je nutné polít alkoholem a poté dobře umýt přípravkem JAR. Postup opakujte 2krát. Tento postup nikdy nezklame!
(2) Prostředek na mytí nádobí nebo sůl: klasicky si pořádně umyjte ruce přípravkem na špinavé talíře a hrnce, případně i sůl. Obojí má vlastnosti rozpouštějící olej, rozhodně lepší než běžné mýdlo.
(3) Namočte se do kukuřičného škrobu: Škrob vysaje olej z kůže a pomůže ho neutralizovat.
(4) Ocet: Opláchněte si ruce octem a poté důkladně vodou a mýdlem.
VE VAŠICH ÚSTECH:
(1) Kyselé potraviny a nápoje: doporučuje se pít rajčatovou šťávu nebo jíst čerstvý citron, limetku, ananas nebo avokádo. Kyselé potraviny a nápoje mohou neutralizovat část aktivity zásaditého kapsaicinoidu. Dobře působí také mléko (kyselé). Pomoci by měl i ocet, ale ten jsme raději nezkoušeli - 9/10 čilistů doporučuje kloktat! :)
(2) Mléčné výrobky snižují pálení. Jogurty a zakysaná smetana jsou kyselé. Kapsaicin se také snadno rozpouští v tucích, které se nacházejí v mléčných výrobcích, takže když požijete pálivou dobrotu se zakysanou smetanou (nebo po ní) , vlastně přidáte chladivé ředidlo. Kapsaicin a mléčné tuky se smíchají, takže některé molekuly kapsaicinu nenajdou receptory bolesti na jazyku. Nezapomeňte, že úlevu poskytuje tuk, takže co? Nekoupíme si přece nízkotučnou zakysanou smetanu nebo netučný jogurt! ???? Tento protijed proti pálivosti se používá v mnoha exotických kuchyních po celém světě, od použití zakysané smetany s mexickými pálivými dobrotami až po jogurtové vylepšení indických pokrmů. V thajské kuchyni slouží ke stejnému účelu husté kokosové mléko.
(3) Cukr/med: Slyšeli jsme, že cukr prý pomáhá. Nemůžeme říct, že bychom to vyzkoušeli, ale někteří tvrdí, že med dělá zázraky.