⏳ Příprava: 1 hod. | 🍕 Počet porcí: 4
Hledáte rychlý a originální recept, který oslní vaše přátele? Tento křupavý osúch s chřestem, kozím sýrem a pikantním chilli je dokonalá kombinace chutí. Chřest dodá svěží nádech, kozí sýr krémovost a chilli se postará o lehký říz!
🛒 Ingredience:
- 15 g čerstvého droždí
- Špetka cukru
- 250 g mouky
- Mořská sůl (krystalická)
- 12 ks zeleného chřestu
- 2-3 ks šalotky
- 100 g vlašských ořechů (nasekaných)
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 250 g smetany (nad 35 % tuku) nebo Crème Fraîche
- Čerstvě mletý černý pepř
- 4-5 PL extra panenského olivového oleje
- Máslo na vymazání plechu
- 2 ks červených chilli papriček (např. Georgia Flame, nakrájené na tenké kroužky)
👨🍳 Postup:
1️⃣ Příprava těsta
Rozdrobíme droždí se špetkou cukru do 125 ml vlažné vody, jemně promícháme a necháme aktivovat. Přidáme mouku a sůl, vypracujeme hladké těsto a necháme kynout 40 minut.
2️⃣ Příprava surovin
- Chřest oloupeme, odřízneme tvrdé konce a nakrájíme na plátky dlouhé cca 5 cm.
- Šalotku nakrájíme na tenké půlkroužky.
- Vlašské ořechy nasekáme a smícháme s kozím sýrem a smetanou, čímž vytvoříme lahodnou krémovou směs.
3️⃣ Tvarování osúchu
- Předehřejeme troubu na 260 – 280 °C, plech vymažeme máslem.
- Těsto rozdělíme na 4 části a na pomoučené ploše vyválíme tenké placky.
- Osúch přeneseme na plech a natřeme sýrovou směsí s ořechy.
- Navrch přidáme chřest, šalotku a chilli papričky.
4️⃣ Pečení
Pečeme v rozpálené troubě 12 – 15 minut, dokud nebude osúch krásně zlatavý a křupavý.
5️⃣ Finální dochucení
Horký osúch posypeme solí, čerstvě opepříme a zakápneme olivovým olejem.
🔥 Tip pro milovníky pálivého:
Pokud máte rádi výraznější ostrost, použijte silnější chilli papričky, jako Habanero nebo Carolina Reaper.