Křupavý osúch se zeleným chřestem a chilli: Perfektní recept pro přátele

 

⏳ Příprava: 1 hod. | 🍕 Počet porcí: 4

Hledáte rychlý a originální recept, který oslní vaše přátele? Tento křupavý osúch s chřestem, kozím sýrem a pikantním chilli je dokonalá kombinace chutí. Chřest dodá svěží nádech, kozí sýr krémovost a chilli se postará o lehký říz!


🛒 Ingredience:

  • 15 g čerstvého droždí
  • Špetka cukru
  • 250 g mouky
  • Mořská sůl (krystalická)
  • 12 ks zeleného chřestu
  • 2-3 ks šalotky
  • 100 g vlašských ořechů (nasekaných)
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 250 g smetany (nad 35 % tuku) nebo Crème Fraîche
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 4-5 PL extra panenského olivového oleje
  • Máslo na vymazání plechu
  • 2 ks červených chilli papriček (např. Georgia Flame, nakrájené na tenké kroužky)

👨‍🍳 Postup:

1️⃣ Příprava těsta

Rozdrobíme droždí se špetkou cukru do 125 ml vlažné vody, jemně promícháme a necháme aktivovat. Přidáme mouku a sůl, vypracujeme hladké těsto a necháme kynout 40 minut.

2️⃣ Příprava surovin

  • Chřest oloupeme, odřízneme tvrdé konce a nakrájíme na plátky dlouhé cca 5 cm.
  • Šalotku nakrájíme na tenké půlkroužky.
  • Vlašské ořechy nasekáme a smícháme s kozím sýrem a smetanou, čímž vytvoříme lahodnou krémovou směs.

3️⃣ Tvarování osúchu

  • Předehřejeme troubu na 260 – 280 °C, plech vymažeme máslem.
  • Těsto rozdělíme na 4 části a na pomoučené ploše vyválíme tenké placky.
  • Osúch přeneseme na plech a natřeme sýrovou směsí s ořechy.
  • Navrch přidáme chřest, šalotku a chilli papričky.

4️⃣ Pečení

Pečeme v rozpálené troubě 12 – 15 minut, dokud nebude osúch krásně zlatavý a křupavý.

5️⃣ Finální dochucení

Horký osúch posypeme solí, čerstvě opepříme a zakápneme olivovým olejem.


🔥 Tip pro milovníky pálivého:

Pokud máte rádi výraznější ostrost, použijte silnější chilli papričky, jako Habanero nebo Carolina Reaper.