Ukazuje se, že kapsaicin (složka chilli papriček, která je zodpovědná za onu pálivost a známou štiplavou vůni) má mnoho pozitivních dopadů na zdraví a léčivé schopnosti. Kapsaicin se už dlouhou dobu používá v lékařství jako součást mastí, které tlumí bolest. Dnes si povíme o 6 důležitých zjištění z klinických studií, které se zabývaly zdravotními učinky u těch, co konzumují pálivé chilli papričky.
Celková úmrtnost
Nový výzkum vědců na Universitě ve Vermontě (Larner College of Medicine) ukazuje na pokles celkové úmrtnosti o 13 procent u těch, co konzumují pálivé chilli papričky, přičemž pokles nastal hlavně u lidí s mozkovými přihodami a různých nemocí srdce. Výzkumníci to připisují kapsaicinu a jeho pozitivnímu dopadu na hmotnost člověka ( anti-obezitní účinky) a antimikrobními vlastnostmi. Víc informací najdeme přímo ve studii s názvem "The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study," která byla zveřejněná v roce 2017 v časopise PLOS ONE.
Obezita
Podle studie publikované v časopise Journal of Proteome Research v roce 2010, má kapsaicin dobrý potenciál v boji proti obezitě, kde jeho působením v těle dochází k smršťování tukových tkání, čímž postupně dochází k snížení příjmu kalorií a snižuje se i množství tuků nacházejících se v krvi.
Nová studie z roku 2017 publikovaná v periodiku mBio, který vydává Americká mikrobiologická společnost, také poskytuje důkazy o vlastnostech kapsaicinu a jeho pozitivních účinků na hubnutí.
Poškození jater
Podle zjištění předložených v průběhu International Liver Congress v roku 2015, má konzumace kapsaicínu schopnost snížit rizika vedoucí k poškození jater. Kapsaicin má taktéž schopnost urychlit regeneraci zjizvené tkáně jater.
Rakovina tlustého střeva
Výzkum ukazuje, že kapsaicin v chilli papričkách může zpomalovat růst střevních nádorů. Podle studie publikované v roku 2014 časopisem Journal of Clinical Investigation bylo prokázané, že kapsaicin účinně snižuje riziko vzniku kolorektálních nádorů.
Rakovina prsa
Nádory tlustého střeva nejsou jedinými u kterých se prokázalo, že kapsaicin dokáže zpomalovat jejich růst. Stejný efekt se prokázal i u nádorů prsa u žen. Studie byla publikovaná v roce 2016 v žurnále Breast Cancer: Targets and Therapy
Krevní tlak
Dlouhodobá konzumace chilli papriček může snížit krevní tlak podle článku "Activation of TRPV1 by Dietary Capsaicin Improves Endothelium-Dependent Vasorelaxation and Prevents Hypertension," který byl publikovaný v časopise Cell Metabolism v roce 2010. Studie dokazuje, že kapsaicin má schopnost uvolnit cévy a tím pomáhat zmírnit hypertenzii.